Baka i naturen!
Kategori: Allmänt
Vill du göra något roligt när du är ute? Ta och baka ditt egna bröd!
Det finns många olika sorters bröd man kan välja mellan när man är ute i naturen så som pinnbröd, glödkaka och rönn- och oxelbärskakor. Det går snabbt och är enkelt att göra. Till några pinnbröd behöver du 5 dl vetemjöl (alternativt rågmjöl), 2 teskedar bakpulver, 2 teskedar salt och 2 dl vatten. Resten är simpel, det är bara till att rulla degen kring en pinne och håll den över glöden tills att en får en vacker gyllenbrun färg.
Till glödkakan utgår du från samma ingredienser som till pinnbrödet. Glödkakor var samernas bröd förr i tiden. Platta ut degen så att du får tunna kakor på en sten som hettats upp vid elden. Kakan lär strax vara klar att äta kort därefter!
Rönn och oxelbärskakor bakar du om du vill ha mer smak på brödet, då blandar du i rönnbär eller oxelbär i degen gärna tillsammans med smält smör och socker.
Till denna sortens bröd använder man sig av det som kallas vildmarksugnen. Då lägger man bara en stekpanna på några stenar mellan vilka du har en liten eld. Därefter lägger du en annan stekpanna upp och ned på den första. I den ugnen kan du baka allt!
Ur boken "natur och friluftsliv" av Bengt Johansson
