projectsurvival.blogg.se

Vi är tre tjejer som går i 3:an på gymnasieskolan Spyken i lund. Vi har som projektarbete att lära oss om hur man kan klara sig i naturen. Vårt mål är sedan att gå ut och leva i skogen genom att använda naturens resurser. Här kommer vi lägga upp bilder, videoklipp etc som rör projektet! Följ gärna vår resa genom bloggen! // Matilda, Cecilia och Nicole

Rötter och knölar

Kategori: Allmänt

Rötter och knölar är en räddare i nöden för den som inte har något att äta.

Vass är ett bra exempel på en ätlig växt då man enbart äter rötterna.
Vassen växer i vatten och bildar stora vassruggar. Under sjöbotten kan man hitta vassens rot som är vit och ihålig. Roten tuggar man direkt, sväljer saften och spottar ut fibrerna. Smaken är som bäst före och efter sommaren. Små vita skott sitter även på roten, de ska bli nya strån. De bryts av och äts direkt. Ska tydligen vara väldigt gott!

Var noga med att akta händerna när du drar upp vassen då man kan skära sig svårt om man halkar med handen längs strået. Lättast är därför att använda handskar. Om man skär små hack i de gröna stråna innan det bildas gräsvippor på vassen kommer det ut en saft som stelnar, den skrapas sedan bort och äts, oftast som godis då det smakar sött. Vissa strån kan man även använda som sugrör, liggunderlag eller tak till sin koja. 

 

 

 
 
 
 

Kaveldunet växer i vatten och fuktiga diken. Man kan lätt känna igen den på sina bruna "cigarrer" i toppen. Även kaveldunet har rötter som kryper under marken. Roten har en inre märg som är lite kladdig men rik på socker.  Rotens yttre svampiga skikt skalar för att komma åt märgen. Märgen äts färsk eller kokas med andra växter. På de långa rötterna finns också skott som ska bli nya blad. Skotten äts färska och därför är det bara till att bryta av loss. Den bruna delen av kaveldunet kan man bryta sönder och torka det "dun" som bildas. Det kan man i sin tur ha som isolering i kläder eller fylla kuddar.

 

 

 

Ur boken "Första Överlevnadsboken" av Stefan Källman & Jan Jäger

 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: