Börjat läsa
Kategori: Allmänt
Vi har börjat läsa om utrustningen som vi kan ha med oss när vi går ut och campar. Vi har framförallt läst om valet av kläder och hur viktigt det är att planera sina klädval innan man går ut i skogen och campar till exempel. I boken Med packningen på ryggen av Hugh McManners tar han upp principen om lager på lager.

Innersta lagret är de plagg som ska sitta närmast kroppen. Det kan t.ex. vara ett underställ. Understället ska vara gjort av material som absorberar svett och suger bort den från huden(ut till plaggets utsida)
Andra lagret ska sitta lite lösare. Det kan exempelvis vara en tröja med blixtlås och polokrage(för att hålla de ytliga blodkärlen vid halsen varma). Man kan också ha på sig en skjorta med krage, fast i så fall vid varmare väder. När det gäller byxor beror det på hur kallt det är när man ska gå ut och campa och det beror på vädret(exempelvis regnbyxor eller vadderade överdragsbyxor).
Tredje lagret bör vara en ylletröja eller en lätt fleceejacka/tröja. Om man kommer vara mycket i rörelse är det bäst att skippa detta lager, men eftersom vi inte ska vandra längre sträckor är det nog nödvändigt för oss.
Fjärde lagret bör vara en jacka som antingen är vindtät eller vattentät. Eftersom vi ska ut i början av mars så är det svårt att veta hur vädret kommer att bli, men om det kommer regna mycket är det nog bra med en regnjacka. Är det fortfarande kallt så får det nog bli en tjockare jacka.
Underställ
Fleceejacka
En annan bra bok vi också har tittat lite i är "Handbok i överlevnad" av Chris Grönlund. Där finns information om hur man kan överleva om man hamnar i en extrem situation utan mat eller särskilt mycket utrustning. Vi koncentrerade oss mest på de avsnitt som behandlar föda.
Här är några tips från boken på vad man kan äta i ute i naturen:
*Bark: Innerbarken på asp, björk, vide och tall kan ätas rå, kokt eller rostad. Barken går även att torka och pulverisera till mjöl.
*Maskrosblad: Kan ätas som sallad.
*Brännässla: Unga blad eller skott kan hackas och kokas till soppa.
*Bredkaveldun: Den vita, nedersta delen av stjälken kan skalas och kokas därefter. Även rotskott och knölar kan skalas och kokas.
*Olika sorters fisk: Kan t.ex. grillas.


Bredkaveldun och brännässla.
Det hade varit väldigt spännande att prova att äta saker direkt från naturen men när vi ska ut och campa kommer vi ändå ta med oss lite att äta hemifrån eftersom vi troligtvis inte kommer kunna klara oss enbart på växter och kanske fisk om vi har tur. Eftersom vi ska ge oss ut i början av mars, vilket är ganska tidigt på våren, så är det ju inte heller säkert att det finns så mycket ätliga växter vilket då kommer göra det ännu svårare att hitta lämplig föda.
Nödproviant som t.ex. nötter, russin och choklad är viktigt att ha med oss om vi skulle bli jättehungriga och måste få energi snabbt. Vi har också tänkt ta med oss lite annan torkad mat som t.ex. pasta eller nudlar. Mat i konsevrburkar kanske också kan vara smart att ta med i packningen.