Nötter som föda
Kategori: Allmänt
När man är ute i skogen finns det olika slags nötter man kan äta. Från nötter får man protein och fett. Olika nötter kan man finna på olika växter och träd. Här kommer några exempel:
· Tall är det träd som är vanligast när det gäller kottar. För att kunna äta kottarna tar man de mogna kottarna och värmer upp dem så fröna lossnar. Man kan äta dem sedan som de är, men man kan också rosta dem i en stekpanna. Om man vill kan man koka soppa på tallens barr. Koka upp en ½ liter vatten, lägg i en ½ liter gröna friska barr och koka i 25 minuter med lock på. Drick sedan vätskan, den innehåller då socker och C-vitamin.


· Bok är ett högt och utbrett träd med jämn och grå bark. Nötterna på bok, ollonen, är små och trekantiga och ”klädda” i en slags bortbeklädd skål. Nöten är proteinrik och går att äta som den är eller rostad


· Ekar finns med många olika arter i lövskogsområdet, men alla de omisskännliga ekollonen. Skala dom och koka dem flera gånger i olika vatten för att få bort den bittra smaken. Sedan rostar man dem och exempelvis maler dom till mjöl. Istället för att koka dem i flera olika vatten kan man lägga dem med skalet i eldens glöd i ca 15 min, då försvinner också det beska.

